אבחון MOXO (מוקסו) הוא מבחן המתבצע באמצעות מחשב ומשמש ככלי לאבחון אובייקטיבי של הפרעות הקשב והריכוז. ייחודו המרכזי של המבחן, הוא בהיותו מכיל הסחות דעת דינאמיות יזומות היוצרות הפרעה חיצונית למבצע המטלה (בדומה לאלו בהן הוא נתקל בחיי היומיום שלו), והתמודדותו של הנבדק עימן מסייעת לבחון את תפקודו בסביבות השונות.
במבחן הממוחשב מוקדשת תשומת הלב לבחינת של ארבעה המדדים העיקריים – קשב, תזמון, אימפולסיביות והיפראקטיביות, המאפיינים הפרעות קשב וריכוז. הפרמטרים הנבדקים הם המשקפים את יכולתו של נבדק להקדיש תשומת לב לפרטים, את יכולתו להגיב בטווח הזמן הנדרש ממנו, את יכולותיו להשהות תגובות ואת יכולת הוויסות הפנימי שלו.
מהו אבחון מוקסו?
למבחן זה שתי גרסאות – גרסת הילדים הפונה לילדים בגילאים 6 עד 12 ואורכה כרבע שעה, והגרסה המיועדת למבוגרים (לבני 13 ומעלה) ואורכה 18.2 דקות.
במהלך האבחון יידרש הנבחן לביצוע מטלה פשוטה וממוחשבת הכוללת לחיצות מקשים במקלדת בזמן הופעת גירויים על גבי המסך. אבחון מוקסו מחולק לשמונה שלבים הזהים זה לזה באורכם, וכל שלב משמונה השלבים יכלול סוג אחר של הסחת הדעת של הנבדק.
מה בעצם, אומרות תוצאות אבחון MOXO?
תוצאות אבחון MOXO מאפשרות לבחון את רמות הביצוע של הנבחן בכל אחת מהסקציות ולהשוותן לקבוצת הנורמה אליה הוא משתייך.
נוסף על כך, האבחון מאפשר להתמקד בהתנהגותו הביצועית הפרטנית של הנבחן בהתייחס לכל אחד מהפרמטרים בשלבים השונים של האבחון. כאמור, פרמטרים אלה נדרשים לצורך הנחת הבסיס לאבחון ולטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
ומה הלאה, מה קורה לאחר קבלת התוצאות?
אבחון MOXO אינו מאבחן באופן מפורש הפרעה זו או אחרת, לכן, הדרך אינה מסתיימת בו, אלא רק מתחילה. בהיותו כלי עזר אובייקטיבי המאפשר לאנשי המקצוע לחדד את אבחנתם או להפנות את הנבדק לטיפול.
את תוצאותיו של אבחון המוקסו יש להעביר לידי הגורם המקצועי המוסמך המטפל בנבחן (הפסיכולוג, הנוירולוג או הרופא / רופא הילדים) לצורך קבלת אבחנה מדויקת והמלצות לטיפול, או, לחילופין, במידת הצורך, להמשך תהליכי האבחון.
מבחן המוקסו מוגדר אצל חלק לא מבוטל של ההורים "כמבחן מציל חיים".
הורים מבינים שהקשיים של בנם או בתם והמלחמות אשר קיימות בבית על הנושא הלימודי, הוא בעצם לא בשליטת הילדים אלא מוגדר כהפרעה שאותה צריך היה לגלות.
מכון יהבים – מבצעים אבחוני MOXO ומבחני קשב
במרכז מתבצעים מגוון אבחונים, כגון: אבחוני מוקסו, אבחונים פסיכו דידקטיים ודידקטיים, בדיקות לבחינת קשיי קשב וריכוז ולקויות למידה, ברמה המקצועית הגבוהה ביותר, על ידי אנשי מקצוע מומחים ובכירים. כמו כן מתפקד המרכז כשלוחה של אירלן ומתבצעים בו אבחוני אירלן והתאמת שקפים.
המבדקים הנעשים במרכז יהבים מוכרים על ידי משרד החינוך וקיימים הסדרים עם קופות החולים.
לתיאום תור חייגו 072-3308518
תיאור מקרה של אבחון MOXO
ילד בן 6, תחילת כיתה א, מגיע למוקסו עקב קושי לשבת בשקט, תזוזתיות מרובה על הכיסא, דיבור-יתר. מתואר כילד חכם מאד, אהוב על התלמידים והמורה, אבל ילד שנוכחותו בכיתה לאורך זמן קשה מאד, ויש צורך למצוא לו פתרונות יצירתיים מחוץ לכיתה – במבואה עם סייעת, פינת ישיבה על פופים ומשחקים וכו'.
בבדיקה הראשונה של המוקסו אנחנו מקבלים פרופיל מגוון: בקשב ובתזמון תפקוד נמוך מהנורמה, באימפולסיביות בנורמה, בתגובתיות-יתר מעל לנורמה.
על פניו, זהו לא פרופיל שמעלה סבירות גבוהה להפרעת קשב, אבל כשפותחים את גרף הביצוע מתקבלת התמונה האמיתית של הקושי:
במבט ראשון, בלי לפרט, ניתן לראות את התנודתיות המרובה (זיג-זגים) בכל אחד מארבעת המדדים הנבדקים: עליות וירידות משמעותיות, כלומר רגישות למסיחים. בנוסף, ניתן לראות כי בשלושה מתוך ארבעת המדדים הזמן משפיע באופן מהותי לחוסר יציבות: בקשב ובתזמון להתעייפות, באימפולסיביות לשיפור. כמו-כן, ניתן לראות כי המסיחים משפיעים באופן מובהק על המדדים השונים.
כלומר, תמונת הביצוע משקפת קשיים משמעותיים.
לכן, הומלץ לקיים בדיקה שנייה עם כדור, על מנת לבחון מגמת-שיפור – כלומר, האם יש כאן בסיס לחשוב שמדובר במרכיב נוירולוגי במכלול קשייו של הנבדק?
הבדיקה השנייה, לאחר 10 מ"ג ריטלין, מראה שיפור קל בפרופיל: האימפולסיביות משתפרת מעט לטובה.
אך ברמת הביצוע יש מגמה משולבת:
ניתן לראות כי הביצוע של מדדי האימפולסיביות וההיפר-ריאקטיביות משתפר במעט, אך הביצוע במדדי הקשביות והתזמון מחמיר.
כלומר, לא נראה כי המקור המרכזי לקשיים קשור להפרעה נוירולוגית, ונכון יותר להמשיך ולאבחון כיוונים נוספים. יתכן ויש כאן:
- חוסר ויסות חושי – רגישות חושית גבוהה הגורמת להצפה ולהתנהגות ריאקטיבית. אבחון וטיפול יכולים להתבצע במרכזים להתפתחות הילד או אצל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה על ויסות חושי.
- היפוטוניה של השרירים – יתכן ולנבדק קשה לשבת לאורך זמן בשקט בכיתה עקב קושי של הגוף להישאר ביציבה הנדרשת לאורך זמן. ניתן לאבחון ולעבוד על זה עם פיזיותרפיסט או מרפאה בעיסוק.
- קושי רגשי – בגרות רגשית, יכולת לדחות סיפוקים, קשיים אחרים הנובעים ממצוקה רגשית – מומלץ לפנות לאבחנה וטיפול בתחום הזה רק לאחר שבדקנו ושללנו את התחומים האחרים.
- תופעת אירלן – תופעה שבה המוח מתקשה לעבד צבעים מסויימים בעיבוד החזותי, וזה גורם לקיים בקריאה, התמצאות במרחב, כאבי ראש והצפה רגשית.
זוהי דוגמה טובה למקרה שבו אבחון MOXO נתן לנו כלים לאבחנה מבדלת, לפני שהיה ניסיון לטיפול בריטלין לשווא. זוהי הגדולה של הבדיקה הזו, המהווה כלי תומך-החלטה, בכך שהיא משקפת לנו את המצב באופן מדויק, הכולל סטיות תקן וגראפים, המשקפים בדיוק את השינוי.